Eeuwige liefde

Dit waren mijn ouders. Zoals je ziet: klaar om te trouwen en volgens mij best wel dol op elkaar. Dit is een foto van heel lang geleden. Inmiddels leven ze allebei niet meer. Mijn moeder stierf toen 56 was. Veel te jong helaas 😢. Mijn vader is in 2020 op een respectabele leeftijd van 86 gestorven. Na de dood van mijn moeder heeft hij nog wel wat relaties gehad, maar niemand kon tippen aan mijn moeder ❤️. Ik heb mijn vader en moeder eigenlijk nooit echt ruzie horen maken, dus het leek er voor mij op dat ze wel een mooie relatie hadden samen. Maar misschien vergis ik me. En waren ze al lang uit elkaar als ze een generatie later waren opgegroeid. Het waren andere tijden.

 

Steeds minder scheidingen

Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend. Ten opzichte van het aantal echtparen betekende dit een stijging van ruim 2 per duizend tot bijna 10 per duizend. Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2020 strandden 8,6 van de duizend huwelijken (bron: CBS). Een stuk minder dan de jaren daar voor. Het percentage echtscheidingen is op het laagste niveau in 10 jaar! Corona en de overspannen huizenmarkt zijn daar waarschijnlijk de oorzaak van. 

Stilte voor de storm...?

Vroeger gingen mensen misschien niet uit elkaar omdat bijvoorbeeld de vrouw meer dan nu financieel afhankelijk was van de man of omdat het niet ‘hoorde’. En nu vanwege Corona en de huizenmarkt. 

 

Wat vindt er achter al die quarantainedeuren plaats? Is dit de stilte voor de storm en krijgen we straks een enorme piek aan scheidingen zodra de RIVM-maatregelen worden afgeschaft en we weer ‘vrij’ zijn? Of is er een kentering in de voortdurende stijgende scheidingslijn en blijven we voortaan langer bij elkaar? Wat denken jullie? 

 

Mocht er een piek komen, dan help ik al die (ex-)partners graag. Indien er geen piek komt: lang leven de liefde…?

Weloverwogen, in verbinding, 

waardevrij en daadkrachtig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *