Gelukkige kinderen

Toen ik vijf jaar was vroegen ze me wat ik later wilde worden. 

Ik zei: gelukkig. 

Ze zeiden dat ik de vraag niet goed had begrepen, waarop ik zei dat zij het leven niet goed hadden begrepen… 

John Lennon

Gelukkig kind

Mooi en een wijze spreuk, zeker voor een vijfjarige! Ik kan me niet herinneren dat ik al aan dat soort dingen dacht toen ik vijf was. Toen ik vijf was had ik geen benul wat ik wilde worden. Ms had ik toen al de ambitie om prinses te worden, maar dat weet ik niet meer zeker. Ik had een fijne jeugd en was niet bezig met mijn toekomst. Gewoon lekker veel buiten spelen want de zon scheen toen ècht altijd!

Hoe anders zou het zijn geweest als mijn ouders hadden aangekondigd dat ze wilden scheiden. Of als er voortdurend ruzie in huis was geweest…Dan had ik misschien wèl ‘gelukkig’ gezegd, als iemand me had gevraagd wat ik wilde worden…

Vroeger waren er minder scheidingen

Toen ik jong was, gingen sowieso minder ouders uit elkaar. Ik kan me niet herinneren dat ik dat heb gezien bij klasgenootjes toentertijd. En was er weinig aandacht voor de kinderen van gescheiden ouders. Deze kinderen hadden ook bijna geen klasgenootjes waarbij ze hun hart kunnen luchten. Volgens mij was de Kindertelefoon zo ongeveer de enige plek waar kinderen over dit soort onderwerpen konden praten.

Gelukkig is er nu Villa Pinedo

Hoe anders is nu: in 2019 maakte 1,5 procent van alle minderjarige kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gingen. Dat waren bijna 49.000 kinderen (bron CBS). En de verhalen die wij, als scheidingsspecialisten horen, zijn soms schrijnend. Gelukkig bestaat er tegenwoordig de stichting Villa Pinedo, een stichting van en voor kinderen met gescheiden ouders: www.villapinedo.nl.

Villa Pinedo is een stichting die is opgericht voor en door kinderen met gescheiden ouders. Als kind met gescheiden kun je je vragen kwijt op het forum of 1 op 1 bij een Buddy. De Buddy’s zijn zelf ook kinderen van gescheiden ouders en praten en adviseren vanuit hun eigen ervaring.

De 450 jongeren die bij Villa Pinedo zijn aangesloten, delen ook graag hun ervaringen met onder meer de ouders, zodat deze ouders de dingen doen die kinderen van gescheiden ouders ècht nodig hebben.

'Aan alle kinderen met gescheiden ouders'

In mijn kennismakingsmap voor nieuwe klanten zit standaard de open brief van Villa Pinedo: ‘Aan alle kinderen met gescheiden ouders’. Ik hoop dat ouders door deze brief bewust worden van de impact van een scheiding op hun kinderen, zodat de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding en zodat er liefde en aandacht is op momenten dat het (even) niet zo lekker gaat. 

Kinderen moeten nl. geen verantwoordelijkheid voelen voor het geluk van hun ouders. Maar gewoon kind kunnen zijn, buiten kunnen spelen en de zon op hun snoetjes voelen.

Weloverwogen, in verbinding, zonder oordeel en daadkrachtig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *